במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'European Journal of Oncology Nursing', מטרת החוקרים הייתה להעריך את ההיתכנות של טיפול עם דיקור אקופרסורה סומטית (SA: somatic acupressure) לצורך ניהול מקבץ תסמינים של עייפות-הפרעות שינה-דיכאון (FSDSC: fatigue-sleep disturbance-depression symptom cluster) בקרב שורדות סרטן השד (BC) והשפעותיו המוקדמות.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי מבוקר הקצאה אקראית (RCT: randomized controlled trial) פאזה II, במסגרתו נאספו 51 משתתפות אשר כולן קיבלו את הטיפול השגרתי למצבן. המשתתפות הוקצו באופן שווה לקבוצת טיפול SA אמיתי, קבוצת SA מדומה, וקבוצת טיפול רגיל בלבד. שתי קבוצות ה-SA ביצעו אקופרסורה עצמית אמיתית או מדומה מדי יום במשך שבעה שבועות.
התוצאים הראשוניים של המחקר היו קשורים להערכת גיוס המשתתפות והיענותן לביצוע שאלוני המחקר וההתערבויות, והתוצאים הקליניים העריכו את ההשפעות המוקדמות של SA על עייפות, הפרעות שינה, דיכאון ואיכות חיים. החוקרים ערכו ראיונות מובנים באופן חלקי לצורך תיעוד חוויותיהן של המשתתפות במחקרם, והשתמשו ב-repeated measures ANOVA וב-adjusted generalized estimating equations על מנת לבחון את ההשפעות הסטטיסטיות של ההתערבות על התוצאים.
מתוצאות החוקרים עולה כי 45 משתתפות השלימו את התערבות ה-SA, וכי לא דווחו תופעות לוואי בקרב המשתתפות. למעלה מ-85% מהמשתתפות הצליחו להיענות להתערבות במשך 25 ימים או יותר, ולמשך 15 דקות או יותר בכל מפגש, אך לא נמצא שיפור מבחינת ההקפדה על דרישת ההתערבות. ה-group by time effect של FSDSC ושל דיכאון היו מובהקים (p<0.05). כמו כן, ממצאים איכותניים הצביעו על כך שהמשתתפות היו חיוביות בגישתן בנוגע לשימוש ב-SA כאסטרטגיה מועילה לניהול תסמינים.
החוקרים מסכמים כי פרוטוקול התערבות ה-SA והליכי הניסוי היו ברי-ביצוע, וכי תוצאות המחקר הדגימו סימנים בנוגע לשיפור בתוצאים ממוקדים. עם זאת, החוקרים מציינים כי קיים צורך בעריכת RCT בקנה מידה מלא על מנת לאשש את ההשפעות של SA על FSDSC.