טיפול כירורגי מהווה סיבה מרכזית לאשפוז בקרב נשים החולות בסרטן השחלות. כתוצאה מכך עלולות להתפתח בעיות גופניות שונות, כגון כאבים ושינויים בתפקודי הנשימה, וכן בעיות פסיכולוגיות, לדוגמה חרדה ומתח.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Pain management nursing: official journal of the American Society of Pain Management Nurses, מטרת החוקרים היתה לבדוק כיצד התערבות מסוג Relaxation-Focused Nursing Program משפיעה על הכאב, חרדה, נפחי הריאה, רמת הידע ושביעות הרצון מהטיפול הסיעודי בקרב חולות סרטן השחלות אשר עברו טיפול ניתוחי.
לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר במסגרתו המשתתפות הוקצו באקראי לקבוצת הניסוי (תרגילי הרפיה והדרכה לפני הניתוח; n=24) או לקבוצת הביקורת (טיפול סיעודי רגיל; n=22). ההתערבות כללה ארבעה מפגשים בבית החולים במסגרתם בוצעו תרגילי הרפיה וניתנה הדרכה למטופלות במהלך היומיים לפני הניתוח.
איסוף הנתונים נערכו באמצעותTrait and State Anxiety Inventory, Surgical Information Form וה-Perioperative Assessment Form. לצורך אנליזת התוצאות, החוקרים השתמשו במבחני Friedman ו-Wilcoxon.
מתוצאות החוקרים עולה כי נצפתה הפחתה מובהקת בציוני הכאב (p=0.045) והחרדה (p <.001). כמו כן, מדדי הידע הממוצע היו גבוהים יותר בקבוצת הניסוי. עם זאת, לא נצפה הבדל מובהק בציונים הממוצעים של הנפחים בספירומטריה ובציוני שביעות רצון מהטיפול.
החוקרים מסכמים כי בכל הנוגע לכאב, חרדה ורמת הידע של המטופלות לפני הניתוח, תכנית ההתערבות היתה יעילה יותר לעומת הטיפול הסיעודי השגרתי. עוד מציינים החוקרים כי אף על פי שלא היה הבדל בין ציוני שביעות הרצון מהטיפול בין הקבוצות, הסיבות לשביעות הרצון מהטיפול היו שונות.
על כן, פיתוח ויישום של תכנית טיפולית המשלבת התערבויות להפחתת מתח והדרכה טרום ניתוחית יכולים לשפר את התוצאים הטרום-ניתוחיים של מטופלים.
מקור: