במחקר אקראי מבוקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Pediatric Nursing, החוקרים בדקו את השפעת התערבויות על ידי צוות הסיעוד בסיוע דגי זהב וצבי ים על הפחתת הכאב, החרדה והפחד של ילדים במהלך תהליך החדרת צנתר תוך ורידי (IV catheterization).
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע כניסוי אקראי מבוקר. החוקרים איתרו 98 ילדים בגילאי 5-6 שנים המגיעים למרפאת חוץ לצורך דגימות דם וצנתורים. ילדים אלה חולקו לשלוש קבוצות: קבוצת ביקורת של 32 ילדים, קבוצת דגי זהב של 33 ילדים וקבוצת צבים מים של 33 ילדים.
רמת הכאב הוערכה באמצעות סולם Wong Baker Facial Pain Scale, החרדה הוערכה באמצעות סולם Child Anxiety Scale-State והפחד הוערך באמצעות סולם Child Fear Scale, לפני, במהלך ולאחר הצינתור.
תוצאות המחקר הדגימו כי במהלך הליך הצנתור, ציוני הכאב, החרדה והפחד בילדים בקבוצות דגי זהב וצבי המים היו נמוכים יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת. לאחר הליך הצנתור הממצאים הראו כי בקבוצות הדגים והצבים, ציוני החרדה והפחד היו נמוכים באופן מובהק (p < 0.05) בהשוואה לקבוצת הביקורת, אשר הדגימה ציוני כאב, חרדה ופחד דומים לפני ואחרי ההליך.
החוקרים סיכמו כי שימוש בבעלי חיים כמו דגי זהב וצבי מים יעיל להפחתת חרדה ופחד במהלך ולאחר הליכי הצנתור, ובמקביל גם מסיט את תשומת הלב מהכאב. שילוב התערבויות בעזרת בעלי חיים יכול לשפר את חוויית הילדים במהלך הליכים רפואיים או סיעודיים על ידי הפחתת כאב, חרדה ופחד. החוקרים מעודדים אחיות ילדים לשקול התערבויות כאלו בפרקטיקה הקלינית שלהן.
מקור: