סקירה 25.06.2024

טיפול אנטי-אמטי: האם עדיין יש מקום לדילמה בכימותרפיה בסיכון בינוני (MEC)?

בכימותרפיה בסיכון גבוה לבחילות והקאות מסוג HEC, השימוש ב-(NEPA) Akynzeo מייד בתחילת הטיפולים הוא כבר חלק מהפרוטוקול. מחקר איטלקי רחב היקף ביקש לבדוק האם גם בגידולים במערכת העיכול שמקבלים כימותרפיה שהיא "רק" Medium Emetogenic, יש יתרון למתן משולב של NEtupitant עם PAlonosetron כבר בסייקל הראשון

ד"ר פורים הוא מומחה באונקולוגיה קלינית וקרינתית, מנהל השירות לגידולי מערכת העיכול במרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים, ומזכיר החוג לגידולי מערכת העיכול באיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה.

הדרך האופטימלית למניעת בחילות והקאות מכימותרפיה הולכת והופכת יעילה  יותר, ככל שעובר הזמן ונצבר ניסיון וידע מחקרי וקליני בתחום. לאחרונה ביצעו חוקרים ורופאים באיטליה מחקר, שנועד לבדוק כיצד יוכלו לייעל  עוד יותר את הפרדיגמה האנטי אמטית.

המחקר, שהתפרסם ב-Frontiers of Oncology, נערך במשך 7 שנים (ינואר 2015 – ינואר 2022) ב-16 מרכזים רפואיים איטלקיים בהשתתפות יותר מ-400 חולים עם גידולים במערכת העיכול (כ-40% מהחולים עם סרטן מעי גס; כשליש  מהחולים בלבלב ובדרכי המרה; ו-27% בושט והקיבה) שטופלו בסוגים שונים של כימותרפיות.

החולים במחקר קיבלו אירינוטקאן (CPT-11) ואוקסליפלטין (Oxaliplatin) – שני תכשירים כימותרפיים מקובלים ומוכרים לטיפול בגידולים במערכת העיכול המוגדרים כ-MEC (כלומר: Moderately Emetogenic Chemotherapy, כימותרפיה באמטוגניות בינונית).

כיום ידוע ומקובל גם בקווים המנחים הבינלאומיים, שהערכת האמטוגניות  של פרוטקול טיפולי לחולה צריכה לכלול לא רק את סוג הכימותרפיה כשלעצמו – אלא גם את ה-Risk Factors האישיים של המטופל, הכוללים, בין היתר: גיל צעיר, נשים, בחילות בהריון, צריכת אלכוהול (צריכה מרובה נחשבת כגורם מגן), חוויה קודמת של בחילות והקאות בכימותרפיה (חוויה כזו נחשבת כגורם פרוגנוסטי שיכול לנבא בחילות בסייקל נוסף, בלי קשר לסוג הכימותרפיה המדובר) וכן חרדה/ציפיה מבחילות/הקאות עוד בשלבי טרום-הטיפול.

לפיכך, גם כימותרפיה המוגדרת MEC למטופל שיש לו את אחד מגורמי הסיכון המוכרים בספרות ובקווים המנחים – נחשבת בפועל לכזו שהיא ב-High Emetogenic Risk.

שאלת המחקר המרכזית הייתה האם מתן Akynzeo כבר מהסייקל הראשון (למרות ש"על הנייר" מדובר בכימותרפיה מסוג MEC – ולא HEC) תיטיב את הבחילות וההקאות; תשפר את הטיפול או תוצאותיו; או תגרום לעלייה ב-compliance של המטופלים לקבל את המשך הטיפול הכימי הקשה.

תשובת המחקר החד משמעית, כפי שגילה מוביל המחקר אלסנדרו פריזי (Alessandro Parisi) מ-Marche Polytechnic University ומ-University of L'Aquila, יחד עם עוד 29 מעמיתיו: מתן משולב שלNK1-RA יחד עם 5HT3-RAי(Akynzeo) כבר מסבב הטיפול הראשון הצליח להקטין את שיעור הבחילות וההקאות בצורה משמעותית והפחית את הצורך בטיפול תרופתי אנטי-אמטי אחר.

בנוסף, נוטלי ה-Akynzeo בסיבוב הראשון הראו שיעורים גבוהים יותר של תגובה אנטי-הקאתית מלאה וכן הגנה אנטי-הקאתית מלאה); יתר על כן במטופלים אלו היו באופן משמעותי פחות דחיות של הטיפול הבא ופחות הורדות מינון של הכימותרפיה (במילים אחרות: נשמרה היענות גבוהה לטיפול).

החוקרים מסיקים כי אקינזאו עשויה להתאים כטיפול במחזור הראשון גם ב-MEC – וכי אין סיבה או צורך "לשמור" את הטיפול ולהמתין איתו עד לסבבים יותר מתקדמים או עד לתלונות קליניות של החולים, ולהעלות איתו "בהדרגה" כפי שנהוג ברפואת כאב – אלא יש יתרון קליני להתחיל איתו מייד בטיפול הראשון גם בחולים אלה.

בעולם קיים עניין רב במניעת בחילות והקאות כתוצאה מכימותרפיה. זאת בשל ההבנה שהן אינן פוגעות רק באיכות החיים של המטופל – אלא עלולות גם לגרום לפגיעה  בהענות לטיפול. טיפול יעיל יכול למנוע דחיות והורדות מינון וע"י כך יכול לעזור  בשמירה על יעילות הטיפול, בשמירה על שיעורי ההחלמה וההישרדות מהסרטן שלא יפגעו כתוצאה מכך.

אם בעבר CINV (קרי: Chemotherapy Induced Nausea and Vomiting) נחשב כ"גזירת גורל" בלתי נמנעת שהיא חלק אינטגרלי מהטיפול – כיום, בזכות המחקרים החדשים שנערכו בתחום, ההגדרה המדויקת יותר של החולים בסיכון - לא רק סוג הכימותרפיה אלא הגורמים הנוספים שמנינו לעיל, והתרופות החדישות והיעילות הרבה יותר, ניתן להבטיח שפחות ופחות חולים יסבלו מבחילות והקאות כתוצאה מהטיפולים הכימיים, הקרינתיים והביולוגיים.

הפחתת שיעורי החולים שסובלים מבחילות והקאות כבר במחזור הטיפולים הראשונים באמצעות טיפול אנטי אמטי משולב עם Akynzeo – עשויה להגדיל את הסיכוי של המטופלים להישאר על מסלול הכימותרפיה ללא דחיות בטיפול וללא הורדות מינון ובכך לא רק לתרום לאיכות החיים שלהם, אלא גם להעלות את סיכויי הריפוי שלהם.

מקור:

Parisi A, Giampieri R, Mammarella A, Felicetti C, Salvatore L, Bensi M, Maratta MG, Strippoli A, Filippi R, Satolli MA, Petrillo A, Daniele B, De Tursi M, Di Marino P, Giordano G, Landriscina M, Vitale P, Zurlo IV, Dell'Aquila E, Tomao S, Depetris I, Di Pietro FR, Zoratto F, Ciardiello D, Pensieri MV, Garrone O, Galassi B, Ferri C, Berardi R, Ghidini M. Primary versus secondary antiemetic prophylaxis with NK1 receptor antagonists in patients affected by gastrointestinal malignancies and treated with a doublet or triplet combination regimen including oxaliplatin and/or irinotecan plus fluoropyrimidines: A propensity score matched analysis. Front Oncol. 2022 Aug 12;12:935826. doi: 10.3389/fonc.2022.935826. PMID: 36033477; PMCID: PMC9413268. 

נושאים קשורים:  סקירה,  טיפול כימותרפי,  בחילה והקאות,  CINV,  אקינזו